גמלת סיעוד

female-attending-physician-holding-stethoscope-listening-old-patient-during-homecare-visit

מי זכאי לגמלת סיעוד? איך מבררים מה הזכויות? איך בודקים פיזית מה מצבו של הקשיש? על כל שאלות אלה תענה הכתבה הבאה

מאת: דנ-אל אונליין

file
גמלת סיעוד 2

תוכנית ביטוח סיעוד אושרה בכנסת ב-1980 במסגרת חוק הביטוח הלאומי, והפעלתה החלה באפריל 1988 .ביטוח סיעוד נועד לאפשר לקשישים להמשיך ולחיות במסגרת הקהילה זמן ממושך ככל האפשר, באמצעות מתן טיפול אישי לאלה מהם הזקוקים לעזרה בתפקוד היומיומי או להשגחה, ובכך לסייע למשפחות המטפלות בהם החוק חל על כל מי שמבוטח בביטוח זיקנה ושאירים, על עקרות בית נשים נשואות שאינן עובדות מחוץ לביתן ועל עולים חדשים שאינם מבוטחים בביטוח זיקנה ושאירים. לגמלת סיעוד זכאי כל קשיש תושב ישראל בגיל הזכאות המתגורר בקהילה בביתו, בבית בן משפחה או בדיור מוגן, אם הוא מוגבל בתפקודו הפיזי או הקוגניטיבי והוא עומד במבחן הכנסות על-פי התקנות. מי ששוהה במוסד סיעודי או במחלקה סיעודית בבית אבות אינו זכאי לגמלה. במבחן ההכנסות נבחנות הכנסות הקשיש ובן הזוג בלבד. החוק מבחין בין מקבלי גמלה בכסף מבחירה להלן לבין מקבלי גמלה בכסף משום שאי אפשר לספק להם שירות גמלה בעין. לראשונים נערך מבחן הכנסות הזהה למבחן הנערך למקבלי גמלה בעין. לאחרונים, כתנאי לקבלת גמלה בכסף, נבחנת גם הכנסת בן המשפחה המטפל בו ומתגורר עימו.

מהי גמלת סיעוד מביטוח לאומי? גמלת סיעוד היא גמלה שניתנת למבוגרים בגיל פרישה המתגוררים בבית שלהם או בדיור מוגן לבדם ולפי בדיקה הם זקוקים לעזרה סיעודית בביצוע פעולות שגרתיות כמו מקלחת, שרותים, אכילה ושתיה וכל פעולה שגרתית.

הגמלה כוללת בין השאר טיפול אישי וצמוד לקשיש, מרכז יומי לקשישים, הספקה של מוצרי ספיגה שונים ולחצן מצוקה.

גמלת הסיעוד היא בדרך כלל גמלה בעין – אינה משולמת בכסף, אלא ניתנת כשירותים בידי ארגונים שהמוסד משלם להם בעבור שירותים אלה: טיפול אישי או השגחה בבית, הסעה וטיפול אישי במרכז יום, אספקת מוצרי ספיגה, שירותי מכבסה ומימון שימוש במשדרי מצוקה. מיוני 2014 הזכאים לגמלה בכסף יכולים לקבל שירותים נוספים כחלק מהגמלה בכסף.

מה התנאים לקבלת גמלת סיעוד? עבור קבלת גמלת סיעוד יש לעמוד בתנאים הבאים על פי ביטוח לאומי

  • תושב/ת ישראל שהגיע/ה לגיל פרישה
  • מתגורר בביתו או בדיור מוגן במחלקה עצמאית (ולא סיעודית)
  • אינו מקבל אחת מהקצבאות הבאות: קצבת שירותים מיוחדים, קצבה לנפגעי עבודה בעלי דרגת נכות גבוהה, גמלה לטיפול אישי או השגחה ממשרד האוצר. בכדי לממש את זכאות הסיעוד ייאלץ הקשיש לוותר על קצבאות אלה. מומלץ לחשב את התועלת בכדי למקסם את הסיוע
  • מבדק התלות שביצע הביטוח הלאומי בביתו מצא כי הוא זקוק לסיוע או השגחה
  • עמידה במבחן הכנסות, כמפורט מטה:
  • אדם יחיד בעל הכנסה חודשית עד לסכום 9,673 ₪ – זכאי לגמלת סיעוד מלאה
  • אדם יחיד בעל הכנסה 9,673 – 14,509.5 ₪ – גמלה מופחתת בשיעור של 50%
  • אדם יחיד שהכנסתו החודשית היא מעל 14,509.5 – אינו זכאי לגמלת סיעוד
  • זוג בעל הכנסה חודשית עד 14,509.5 ₪ – זכאי לגמלה מלאה
  • זוג בעל הכנסה חודשית 14,509.5 – 21,764.25 ₪ – גמלה מופחתת בשיעור של 50%
  • זוג שהכנסתו החודשית היא מעל 21,764.25 ₪ – אינו זכאי לגמלה
  • בני זוג מאותו מין נחשבים יוכרו כ”זוג” לעניין מבחן ההכנסות
  • כאשר שני בני הזוג סיעודיים, סכום ההכנסה יחושב כיחיד לכל אחד מבני הזוג

הגשת תביעה לקבלת גמלת סיעוד מביטוח לאומי

  1. את הבקשה יכול להגיש המטופל הסיעודי או קרוב משפחה המייצג אותו
  2. ניתן להיעזר בשירותי חברות סיעוד המורשות ע”י המוסד לביטוח לאומי
  3. יש למלא את טופס בל/2600 תביעה לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי
  4. יש לצרף לטופס את המסמכים הבאים:טופס תביעה לגמלת סיעוד – אם אתה מתגורר בבית אבות או במוסד על הנהלת המקום למלא את סעיף 9 בטופס התביעה.
*כל האמור לעיל נאמר ללא כל התייחסות מעמיקה ובחינת נסיבות מקרה ספציפי ועובדותיו ואינו מהווה ולא יהווה בעתיד ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה ולא יהווה כל המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול עליו בלבד.

מאמרים חדשים באתר

עזרי הליכה לקשישים: שיפור איכות החיים והעצמאות בגיל השלישי

המאמר דן ביתרונות השימוש בעזרי הליכה לקשישים, תוך הדגשת השפעתם החיובית על איכות החיים והבריאות הכללית. עזרי הליכה, כגון מקלות הליכה, הליכונים וקביים, מסייעים בשיפור היציבות, הפחתת הסיכון לנפילות והגברת הביטחון העצמי. בנוסף, הם מאפשרים לקשישים לשמור על עצמאותם ולהשתתף בפעילויות יומיומיות בצורה בטוחה ונוחה יותר. המאמר מציג מחקרים וממצאים עדכניים הממחישים את החשיבות של התאמת עזרי הליכה לצרכים האישיים של כל קשיש, ומציע המלצות לשימוש נכון ויעיל בהם.

קרא עוד »
כסאות גלגלים

לוקחים שליטה: כסא גלגלים עם שליטה אלחוטית הפתרון המושלם לניידות יקירכם

חיים עבור מי שנזקק לכיסא גלגלים, ובעיקר עבור המטפלים של אנשים אלו, מלאים באתגרים יומיומיים הקשורים לניידות ולשליטה בכיסא. בעוד כיסאות הגלגלים המודרניים מציעים מגוון

קרא עוד »

מדריך מקיף לבחירת קלנועית: התאמה מושלמת לצרכים האישיים שלך

המאמר עוסק במדריך לבחירת קלנועית שמתאימה לצרכים האישיים שלך. הוא מספק תובנות על הגורמים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת קלנועית, כגון נוחות, בטיחות, טווח נסיעה, מהירות, משקל נשיאה, ותנאי השטח בהם תשתמשו. בנוסף, המאמר מציע טיפים לבחירת הדגם הנכון, כולל התייחסות למותגים מובילים, שירות לקוחות ואחריות. מטרת המאמר היא לסייע לקוראים לקבל החלטה מושכלת שתשפר את איכות חייהם ותענה על צרכיהם היומיומיים.

קרא עוד »
קלנועיות

שילוב חכם: מדריך לשימוש ברולטורים וקלנועיות בחיי היומיום

המאמר עוסק בשילוב בין רולטורים וקלנועיות, ומספק תובנות על היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם. הוא מציג דרכים לשלב בין השניים כדי לשפר את הניידות והעצמאות של אנשים עם מוגבלויות תנועה. המאמר מתמקד בקלנועיות, ומסביר כיצד הן יכולות להוות פתרון יעיל במצבים מסוימים, תוך הדגשת החשיבות של התאמה אישית לצרכים הייחודיים של המשתמשים. בנוסף, המאמר מציע טיפים לבחירת הכלי המתאים ביותר ומדגיש את החשיבות של ייעוץ מקצועי בתהליך הבחירה.

קרא עוד »

אביזרים חדשניים לשדרוג חוויית השימוש בכסאות גלגלים חשמליים

המאמר עוסק באביזרים נוספים לכסאות גלגלים חשמליים וקלנועיות, המיועדים לשפר את הנוחות, הבטיחות והניידות של המשתמשים. הוא סוקר מגוון רחב של אביזרים, כולל מערכות תאורה, מושבים מותאמים אישית, מתקני אחסון, ומערכות ניווט מתקדמות. בנוסף, המאמר מציג חידושים טכנולוגיים בתחום ומדגיש את החשיבות של התאמה אישית לצרכים הייחודיים של כל משתמש. מטרת המאמר היא להעלות את המודעות לאפשרויות השונות הקיימות בשוק ולסייע למשתמשים ולמטפלים לבחור את האביזרים המתאימים ביותר לשיפור איכות החיים.

קרא עוד »
× רוצה עזרה בוואטספ?
דילוג לתוכן