יום כיפור מתקרב כמו בכל שנה ושוב הדילמה עולה אם לצום השנה או לא.
כמו בכל שנה יש טיעונים לכאן או לכאן טיעונים אידיאולוגיים או בריאותיים.
יש משהו במסורת של צום של יום הכיפורים ובתחושת הקדושה והניקוי הגוף של היום הזה, שקוראת לכולם.
מאת: דנ-אל אונליין
- אז מה הצום באמת עושה לגוף שלנו?
- האם הצום באמת עוזר “לנקות את הגוף”?
- אולי כדאי לנו לאמץ את הצום כשיטה יותר מפעם בשנה?
סיבות רפואיות למה כן לצום ביום כיפור
לפני שאתם מחליטים לצום חשוב מאד לקבל אישור מהרופא המשפחה שאתם באמת מסוגלים ויכולים לצום יום שלם. יש מצבים שפשוט כדאי לוותר על הצום מטעמים רפואיים ולא לקחת סיכונים מיותרים.
ישנם מצבים מסויים שבהם הצום הוא דווקא חיוני ובריאותי – כמו למשל לפני ניתוח כאשר הגוף נמצא תחת הרדמה, חילוף החומרים והנשימה איטיים יותר וחוויות הגוף שלנו משתנות. לכן, אנחנו צריכים להימנע מעמיסה אותו עם עיכול מזון כבד בעת ובעונה אחת.
צום הוא גם חיוני לפני הליכים רפואיים מסוימים ובדיקות – כמו למשל בדיקת דם עבור רמות כולסטרול או סוכר, כדי לספק תוצאות מדויקות יותר; קולונוסקופיה; וכו.
למרות הטיעונים – בעד ונגד הצום – אפשר לומר שצום פעם או כמה פעמים בשנה לא יפגע באנשים בריאים ועשוי לתרום גם לבריאותנו.
אנשים שאינם בריאים או הנוטלים תרופות חייבים להתייעץ עם רופא לפני הצום כדי לא לפגוע בעצמם. אולי הם יכולים להימנע מאכילה אבל חייבים לשתות מים ולצרוך מינרלים או ויטמינים.
בכל מקרה, הכינו את גופכם כראוי לצום יום כיפור ואכלו ארוחה בריאה מיד אחריו.
צום יום כיפור –הכנת הגוף יום לפני
לשתות לפחות עשר כוסות מים – יום אחד לפני הצום. הפחתה הדרגתית – כמה ימים לפני הצום – צריכת קפה, תה, קקאו או קולה. זה ימנע את התפרצות של כאב ראש חמור, אשר אופייני הפסקה פתאומית של צריכת קפאין.
מזונות עשירים בסיבים תזונתיים לקראת צום היא למלא עתודות אנרגיה חיוניות בגוף במשך תקופה ארוכה של זמן. לכן, אנחנו צריכים להעדיף מזונות גליקמיים נמוכים, כלומר מזונות שבהם הסוכר משתחרר לאט, שמירה על רמה מאוזנת בדם לאורך זמן.
השתמשו בפחות תבלינים – הימנע או השתמש (הרבה) פחות מלח ותבלינים בארוחות שלך. זה יכול להגביר את תחושת הצמא שלך במהלך הצום.
צום יום כיפור – ארוחת הצהריים שלפני הצום.
כאשר יושבים לארוחה לפני הצום, ארוחה קלה עדיפה. אכילת כמויות נוספות של מזון לא עוזר לשמור אותך הולך במשך 24 שעות. במקום לאכול כמויות קטנות של פחמימות (לחם, תפוח אדמה, אורז, פסטה), קצת חלבון (דגים, עוף) ופירות (ענבים ואבטיח). יש לשמור על מינימום תבלינים ומלח. ארוחה נכונה לפני הצום היא בסיס לצום יום כיפור קל. מומלץ לאכול ארוחת צהריים קטנה בשעה הרגילה שלכם, וזה מתחיל את ארוחת הצהריים שלפני הצום בזמן שנקבע מראש. הקצו מספיק זמן לארוחה – היא תאפשר אכילה בקצב איטי ויציב, תמנע תחושה של שובע מהיר, ותחושת כבדות בסוף הארוחה.
- שלטו בכמויות מזון – מומלץ לא לאכול כמויות גדולות בארוחה שלפני הצום; מאחר שארוחות גדולות וכבדות אינן מקלות על הצום, אלא עלולות לגרום לתחושת רעב וצמא מוגברת במהלך הצום.
- מעדיפים מזונות המכילים פוליסכריד – דגנים מלאים המכילים סיבים תזונתיים.
- הימנעו משימוש במלח ותבלינים – מלח ותבלינים יכולים להגביר את תחושת הצמא במהלך הצום.
- שלבו מנות המכילות חלבונים (בקר / עופות / דגים) – לצורך הגברת השובע.
- הימנעו מאכילת קטניות וירקות מצלבים – ירקות אלה יוצרים נפיחות בבטן, וגזים.
- שתו רק מים – הימנעו ממשקאות המכילים קפאין (קפה, תה או קולה).
- אל תשתו משקאות אלכוהוליים – דבר שעלול לגרום להתייבשות במהלך הצום.
- תה צמחים – שתו תה קינמון או תה זנגביל, בסוף הארוחה, אשר ניתן להמתיק עם קצת דבש.
- סיימו את הארוחה בארוחה של חצי שעה לפני הצום – כך שיהיה לכם מספיק זמן לשתות עוד כמה כוסות מים.
צום יום כיפור – פוסט צום
- שברו את הצום בהדרגה – בעיקר להחזיר לגוף שאיבד נוזלים ופחמימות פשוטות המשמשים לאנרגיה זמינה.
- הפסיקו לאכול בנקודה שבה אתה מרגיש נעים אבל לא כבד בבטן. זוהי הזדמנות נהדרת ללמוד משהו חדש על עצמנו ועל גופנו – לחוות את “נקודות השליטה” שלנו ואולי להתחיל מסע חדש.
- שתו נוזל ממותק עם פחמימות קלות – למשל חצי מיץ או קפה והוסיפו חתיכת עוגת דבש או 2-3 עוגיות.
- אכלו ארוחה קלה – הארוחה צריכה להיות מאוזנת ותזונתית, אבל דלת שומן זאת כדי למנוע עיכול כבד במהלך הלילה. ארוחה לאחר הצום צריכה לכלול חלבון חלבי או צלחת בשר על פי בחירה, עם תוספת של חתיכת לחם, או תפוח אדמה מבושל, או אורז, או פתיתים וירקות.
- גם אחרי צום יום כיפור לא שוכחים לשתות הרבה מים. לשתות מים בטמפרטורת החדר – לגימות קטנות כדי להחזיר את הנוזלים לגוף ולאפשר תפקוד תקין של מערכת העיכול.
שיהיה לך צום יום כיפור קל ומי ייתן ותחתום על ספר החיים.
*כל האמור לעיל נאמר ללא כל התייחסות מעמיקה ובחינת נסיבות מקרה ספציפי ועובדותיו ואינו מהווה ולא יהווה בעתיד ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה ולא יהווה כל המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול עליו בלבד.